Katso lisää palveluista toteutettuja referenssiesimerkkejä Referenssit sivulta..

Virtuaalisen asuntoesittelyn kuvaus 3D kameralla



360 asteen asuntoesittelyn kuvaus 3D kameralla virtuaalisesti

Muutamalla sadalle eurolla on mahdollista hankkia 3D-kuvaukseen soveltuva kamera. Kameroissa on tyypillisesti kaksi vastakkaista kalansilmälinssiä. Näin kahdesta kuvasta voidaan reunoista liittämällä taivuttaa koko avaruuteen ulottuva kuva.

Virtuaalisen asuntoesittelyn kuvaus vaatii 3D-kuvia pääasiassa jokaisesta asunnon huoneesta ja isommasta yhtenäisestä tilasta. Kameratyypistä riippuen kuvat saattavat vaatia vielä käsittelyä, ennen kuin niistä saadaan muodostettua vapaasti ruudulla pyöritettävä 360 asteen kuva.

Asunnon pohjakuvaan sijoittuvat pikalinkit helpottavat tilasta toiseen siirtymistä. Varsinainen virtuaalinen asuntoesittely vaatii kuitenkin useamman 3D kuvan liittämistä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

3D KUVAUKSEN HAASTEET:

Haasteena kuvissa on geometria, 180-asteen laajakuvaa ei saa kuin venyttämällä ruudulle tai siitä on näytettävä vain osa. Näinpä 3D-kuvia katsellaan näytöltä liikuttamalla kuvakulmaa. Riippuen tarkennuksesta, kuvan geometriset venytykset näkyvät selvästi ja kamerasta riippuen vääristymiä liityntärajapinnoissa voi esiintyä. Kameralla on oltava myös ominaisuuksia riittävän nopean ja helpon tiedonsiirron osalta. Kuluttujahintaluokan kameroilla akunkesto saattaa myös rajoittaa ammattikäyttöä koska akut ovat usein mahdottomia irrottaa ja latauksen aikana kuvaus ei käytännössä enää onnistu.

Kouvolan Pienoisrautatiemuseo, AI-käsitelty kuva alla.

Esimerkki pyöriteltävästä 3D-kuvasta, joka on tehty useammasta kuvasta.

PYÖRITELTÄVÄT 3D-KUVAT:

Pyöriteltävät 3D-kuvat on mahdollista tehdä myös useammasta kuvasarjasta, jossa joko kameraa liikutetaan tasaisesti ymäri kohdetta, tai kohde pyörii esimerkiksi jalustalla. Näitä kuvia käytetään havainnolistamaan yksittäisiä kohteita, useammasta kuvakulmasta.


4K 360 kuvat

4K-kuvaa tuottavat 3D-kamerat tuottavat jopa noin 15Mb:n kuvatiedoston, jossa haasteena on tällä hetkellä myös kuvan tarkkuus, että valovoima hämärässä. 4K-kuva muodostuu kahdesta 2K-kuvasta, ja on kaukana laadultaan mistään järjestelmäkameran tuottamasta. Lisäksi vähänkin pimeässä otoksilla on tapana käydä nopeasti käyttökelvottomiksi. 3D-kuvaaminen on siis hyvä tehdä valoisalla hetkellä, tulevat tekniset ratkaisut varmasti parantavat näitä ongelmia. 5K ja sitä suurempiin tarkkuuksiin yltävät kamerat tekevät tuloaan, jolloin myös kuvatiedostojen koot kasvavat. Asunnon virtuaaliesittelyiden kuvaamiseen suositellaan Ricoh Theta Z1 kameraa, joka on osoittautunut erinomaiseksi kameraksi käytössämme.

Ricoh Theta Z1 kamera edustaa tällä hetkellä yhtä parhaista 360-asteen kuvia ottavista kameroista. Kamerajalustoja löytyy useaan eri kuvaustarpeeseen.

3D-VIDEOT:

3D-videoita tukevat oikeastaan vielä vasta Facebook ja YouTube. 3D-Videot ovat laadultaan 3D-kuvien veroisia, ja koneella katsottaessa ohjelmistojen välillä on suuria eroja. Teknisesti homma toimii jo melko hyvin mutta videoiden tiedostokoot ovat suuria ja latausajat pitempiä. Tilanne tulee oleellisesti paranemaan 5G-yhteyksien myötä, jolloin tiedostonsiirtonopeudet paranevat. Lisäksi videot ainakin Youtuben osalta vaativat vielä erillisen tägäyksen, jotta ne latautuvat serverille oikein.

360-ASTEEN VIDEOSTRIIMAUS ELI SUORATOISTO:

3D-suoratoisto on vielä varsin harvinaista. Suoratoistossa viive vastaanottajan päässä on tyypillisesti jo kymmenen sekuntia. Raskaita kuvatiedostoja verkon yli lähettäessä joudutaan tinkimään edelleen kuvanlaadusta ja mahdollisesti myös kuvien päivitysnopeudesta. Näin kuvanlaatu voi peruslaitteilla olla jotain VGA-2mpix tasoa, mitä oli käytössä web-kameroissa noin 2000-luvun puolivälissä. Striimaus kuluttaa myös varsin paljon suoritustehoa, eikä onnistu ihan kevyimillä PC-laitteistoilla. 360-asteen videostriimaukseen itse ilman päätelaitetta kykeneviä laitteita ei odoteta kuluttujahintaluokkaan aivan pian.

AI (ARTIFICIAL INTELLIGENCE) -KÄSITTELY KUVILLE:

Keinoälyllä on mahdollista käsitellä kuvia tavalla, joka saattaa saada loihdittua kuviin mm. parempaa värimaailmaa, usein kuitenkin lopputulos näkyy myös ihisen silmään jotenkin keinotekoiselta tai selkeältä filtterin käyttöä muistuttavalta.


PODCASTIT:

Podcastit ovat vielä vähän käytössä asuntojen esittelyiden tukena mutta kiinnostus niiden käyttämiseen on kasvamassa.

ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT (LIUKUKUVA):

Ennen ja jälkeen kuvia on kätevää vertailla keskipalkin liikuttamisen avulla, jolloin kukuin kuva vuorollaan peittyy. Tämä parikuvavertailu (slider-kuva tai liukukuva) auttaa havainnollistamaan vaikkapa asunnon muutosta remontin yhteydessä.

Esimerkki ennen/jälkeen kuvasta (slider).


Uusimmat 3D-palvelut

Kehitämme uusia palveluita asiakkaiden toiveista.

Drone kuvaus

360-kuvauksien yhteydessä on nyt mahdollista saada kohteesta myös dronella kuvatut ilmakuvat ja videot.

Google Street View

Uusimpana yrityspalveluna viemme yrityksen valmiit tai itse kuvaamamme 360-kuvat Google Street Viewiin.

Tämän palvelun saa myös asuntoesittelyihin. 

3D-kuvat.fi

Ismo Talka

email: ismo.talka (ät) 3d-kuvat.fi

Puh. 040 7606380

Y-tunnus: 0928905-8